Zaštita tokom seksualnog odnosa

Kvalitetan seksualni odnos je zabavna i uzbudljiva igra bez kraja. Ipak, za bezbrižnu igru od izuzetne važnosti su sigurnost i zdravlje – najbitnija je odgovarajuća zaštita tokom seksa. Naravno, kao kulminacija igre dolazi orgazam, a najbrži put do istog jeste taj da poznajemo sebe i svoje telo.

Seksualni odnos, zabava bez kraja

Na početku, i na kraju, veoma je bitno da seks ne bude opterećenje več uživanje, zabava, kompletno prepuštanje i užitak. Bitno je da seksualni odnos ne bude samo instinkt, potreba, već istinski hedonizam. Takođe, iako poželjan, za uživanje i zadovoljstvo tokom seksa – orgazam nije presudan. Ipak, svakako je nešto što nas očekuje na cilju, stoga mu se radujemo i priželjkujemo ga. Nažalost, orgazam ponekada izostane. Zašto? Odgovor je veoma jasan i jednostavan, a glasi – jer se ne prepustimo dovoljno, jer nismo stoprocentno u trenutku, sa partnerom, jer nismo svesni sebe i onoga što nas istinski zadovoljava. Upravo iz tog razloga, neophodno je da se okrenemo, pre svega sebi a zatim i partneru, iskreno i otvoreno. Seks ne treba biti obojen bilo kakvim stegama, tajnama, nezadovoljstvima, ustručavanjima. Naprotiv, kvalitetan seksualni odnos baziran je pre svega na iskrenošću – na sposobnosti da iskažemo i kanališemo svoje istinske strasti i želje. Da znamo šta želimo, a šta ne, šta nam prija a šta ne, u čemu zaista uživamo, a šta radimo jer mislimo da tako treba ili ne treba.
Svaki odnos, pa tako i seksualni, mora biti baziran na iskrenosti, otvorenosti, razumevanju i poverenju.

Zaštita tokom seksa za bezbrižno uživanje

Kada se pomene termin – zaštita tokom seksa – najčešće pomislimo na zaštitu kontracepciju kao zaštitu od neželjene trudnoće. Iako nije prijatno kada i ako do iste dođe neplanirano, trudnoća nije ni blizu jedina stvar od koje se treba 'čuvati' tokom seksa. Naprotiv, reč je mnogim polnim bolestima, neke od njih su bezazlene a neke izuzetno ozbiljne.
Stoga je preduslov za zdrav i kvalitetan seks, a samim tim zrdrav i kvalitetan život – odgovarajuća kontracepcija. Različite vrste kontracepcije štite od različitih stvari, a samo neki od vidova kontracepcije su kondom, dijafragma, različite vrste pilula.
Ipak, ukoliko niste sasvim sigurni o vrstama zaštite i njihovoj primeni, obavezno se konsultujte sa stručnim licem. Bitno je da budete obavešteni kako biste bili adekvatno zaštićeni.

Orgazam – dragocena kulminacija

Vratimo se na početak. Da bismo istinski uživali u seksu, opušteno, spontano, kompletno, bez stega i briga – neopodno je da dobro poznajemo sebe, svoje telo, sve što nas uzbuđuje i pokreće. Bitno je da budemo svesni svojih fantazija i bez zadrške ih podelimo sa partnerom.

Takođe, važno je znati da male tajne intenzivnijeg orgazma leže u određenim namirnicama. Neki afrodizijaci bliži su nam nego što mislimo, a u iste spadaju čokolada, cimet, kofein (rasplamsava ženski libido), kari, banane, smokve, ostrige, med, avokado, anis, čak i kantarion… Kada mislite na seksualnu moć, neka vam na umu bude slatko i ljuto (u maloj dozi, naravno), ljute papričice takođe su na glasu kao afrodizijaci. Pored hrane, postoje i različiti stimulansti koji utiču na intenzitet orgazma, u vidu seksualnih igračaka i raznoraznih pomagala – ukoliko je to nešto što vas privlači ne libite se da posetite najbliži sex shop.

Bezbrižan seks jeste siguran seks

U seksu je dozvoljeno sve na šta se partneri međusobno dogovore i što žele – stoga se ne ustručavajte, već pustite mašti na volju a saveznike koji će doprineti orgazmu naći ćete svuda oko sebe, samo ako tražite. I ne zabravimo, pre svega – mislite na zdravlje koje je preduslov dobrog i kvalitetnog seksa, u svakom smislu.

Vi i vaš partner znate šta je najbolje za vas u krevetu, znate put do istinskog zadovoljstva, znate šta je potrebno kako bi se postigla mentalna i fizička energija. Ipak, bez sigurnog seksa svako istinsko uživanje je ograničeno i sputano. Seksualni odnos treba biti bezbrižan, a to može biti samo ukoliko koristimo adekvatnu zaštitu.